Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла в съда обвинителен акт срещу Роман Логвиненко за организиране на опит за убийство на Алексей Петров, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Според обвинението от неустановена дата на началото на пролетта на 2014 г. до 29 октомври 2015 г. в София, в съучастие с Артьом Темпински – извършител, Максим Чорний – извършител и Йевен Балков – помагач, Логвиненко умишлено е склонил тримата да участват в извършването на убийството на Петров.

Логвиненко е организирал убийството на Петров чрез даване на наставления и разпореждания, както и чрез обещаване на 200 хил. евро на тримата, смятат от държавното обвинение.

Освен това, умишлено е улеснил извършването на престъплението, като набавил два броя гранатомети РПГ-22, давал е съвети, разяснения и е организирал следенето на Петров. Обвиняемият е набавил и леките автомобили за извършване на престъплението, добавят от прокуратурата.

Покушението срещу Петров беше извършено сутринта на 29 октомври 2015 г. в кв. „Кръстова вада“. Срещу автомобила му беше стреляно два пъти с гранатомети.

Очаква се Софийският градски съд да насрочи първото заседание по делото.

Разследването срещу останалите съучастници продължава в отделно дело.

Логвиненко е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ и се намира в затвора в София, посочват от прокуратурата.

Използвани са материали на БТА