Органите за закрила на детето във Враца са сигнализирали прокуратурата за случая с 5-годишния Цецко, който постъпи в болница със сериозни травми по цялото тяло след системни побои в дома си.

Държавното обвинение трябва първо да отнеме родителските права, а после да започне и наказателна процедура срещу майката и бащата на детето, обясни пред bTV зам.-председателят на Държавната агенция за закрила на детето Даринка Янкова.

По думите й, първият сигнал за проблеми в това семейство е от 2010 г. и е подаден от личния лекар. Оттогава децата са извеждани от дома си два пъти, но и двата пъти са се връщали. „Родителите настояват да вземат децата си, след което има оценка, че са подобрили условията на живот,” обясни Даринка Янкова.

По думите й, семейството е получавало детски надбавки за всичките си деца, а след спешното извеждане на децата от дома им парите ще бъдат спрени.

Зам.-председателят на Държавната агенция за закрила на детето беше категорична, че в случая става дума за неглижиране. „Съгласна съм с вас, че не трябва да действаме след пожара,” допълни тя, но не назова кой от социалните работници, отговорни за закрилата на децата, е виновен за системния проблем. Тя посочи още, че са внесени идеи за промени в Наказателния кодекс, които в случая да предвиждат по-тежки наказания от пробация.

След случая с Цецко неговите  сестри са били изведени от дома им веднага. Те са били намерени заключени, мръсни и гладни, а в апартамента е било студено, потвърди Даринка Янкова.

След репортажа за 5-годишното момче, което загуби и няколко от пръстите на краката си в следствие на измръзване, имаше многобройни реакции от страна на зрители на bTV. Янкова посъветва хората, които искат да помогнат на детето или да кандидатстват за приемни родители, да се свържат с дирекция „Социално подпомагане” във Враца.

Дни след операцията момчето е значително по-спокойно и вече се усмихва. Допреди няколко дни детето трепереше от страх при опита на персонала да го погали, а сега сам търси близост, казва социалният работник на болницата камелия Петкова. Родителите не го посещават, но те не му липсват.