Целият ми живот е спорт. И хирургията за мене също е спорт. Това сподели професор Петър Сименонов в студиото на „Тази събота” по bTV. Той подчерта колко важни са колективните усилия по време на всяка операция.

Повод за гостуването на известния уролог беше награждаването му с орден „Стара планина“ I-ва степен през изминалата седмица.

Хирургът, който е играл сериозно волейбол като млад, сподели, че спортът го е научил на колективизъм, дисциплина и силен дух. Това са и най-ценните качества, които му помагат и в професията, допълни той.

Професорът, известен с чувството си за хумор, е изключително уважаван от екипа, с който работи. Според него „тайната” на този успех е, че се отнася с обич към всички свои колеги и подчинени. „Аз ги обичам и ги насърчавам, помагам им и ги наказвам”, разказва Симеонов.

Награждаването му с орден „Стара планина“ I-ва степен е плод на изключително много труд и работа, сподели професорът. Той разказа за впечатленията си от церемония по награждаване и от президента Росен Плевнелиев. Симеонов сподели, че се опитва да възпита сина си на труд и дисциплина, но преди всичко да бъде добър човек. Мечтата на доктора за сина му е един ден да остане в България. 

Хирургът разказа за един от най-големите си учители в професията – академик Матеев, който е бил „уникален ерудит”. Академик Матеев провеждал т.нар. „обход на донорски бази”, по време на които хирурзите уролози обикаляли столичните болници, за да търсят пациенти, изпаднали в клинична смърт и по-късно да проведат бъбречни трансплантации. По думите му, професорът не се чувствал добре в онези моменти. Въпреки това е имало известно „балансиране”, тъй като въпреки че един пациент е загивал, лекарите помагали на друг. Оттогава, обаче, ситуацията много се е променила, каза докторът.

Професор Симеонов призна, че и той има цинично чувство за хумор като много други лекари. Вероятно една от причините е голямото напрежение, на което специалистите са подложени, коментира той. Лекарят разказа и за станалата негова запазена марка „пиратска кърпа”, която той носи по време на операциите си. Урологът сподели, че предпочита шегите и закачките, както и слушането на музика по време на операция.

Хирургът сподели и за началото на медицинската си кариера, когато е бил изпратен като участъков лекар в село Орлов дол, а след това е работил и в Ямбол. От 1982 г. докторът е в София.