Българско приемно семейство иска да осинови изоставено ромско дете, за което се грижи през последните 7 месеца. Вместо да бъде подкрепено от институциите, държавата е на път да даде детето за осиновяване в Италия.

Те са професионални приемни родители и подават документи да осиновят детето преди 4 месеца, но още не са вписани като кандидат осиновители, само защото държавните процедури са тромави и отнемат месеци. Според институциите италианците са подали документи няколко дни преди българите и имат предимство.

Оказва се, че пропуснатите срокове са пречка на малката Александра да остане в семейството, което се грижи за нея. Иванка Шалапатова, зам.-министър на труда и социалната политика изясни в ефира на bTV, че при постъпването на детето при грижите на Захаринка Стоянова, то вече е било в регистъра за осиновяване от две години.

След като не са открити осиновители в България се задейства процедура по международно осиновяване. Велина Тодорова, зам.-министър на правосъдието коментира, че процедурите вече са в ход и дори са към своя край. „Връщане назад не бива да има, защото процедурите са много напреднали и дори към края си”, уточни тя.

„Александра като я взех не можех да я изкъпя, нито нахраня. Ядеше всичко с захар или пасирано, нощем се будеше”, разказва за тежкото състояние на недохраненото детенце приемната майка Захаринка Стоянова, под чиято опека то е вече е пораснало до12 кг. Според Тодорова е възможно ако са били вписани в регистъра и да гледали детето година да имат преференции да го станат негови родители.

Иванка Шалапатова подчерта, че при влизане на дете в приемно семейство трябва да има ясна информация за условията, тъй като има случай като този, в които грижата прераства в желание за осиновяване.