Голямо протестно шествие на автобусните превозвачи ще има на 26 април в София, предаде репортер на bTV.

Протестът ще започне в 11 ч., ще мине по бул. „Цариградско шосе“ през центъра на София до автогарата, след което автобусите ще продължат да пътуват по разписанията си. 

Очаква се в шествието да се включат между 100 и 200 автобуса, каза Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи (НСАПБ).

Превозвачите обаче обещават да пътуват по празниците и да няма блокирани пътници по Великден, тъй като имат билети в предварителна продажба.

Сред причините за тяхното недоволство са неуредиците в бранша и липсата на диалог с институциите.

Нашата цел не са стачките, а диалог с представителите на властта по наболелите проблеми, свързани с нерегламентираните превозвачи, рестриктивния Закон за автомобилните превози, тол таксите, каза Топалова.

Васил Пиронков посочи, че подготвяната тол такса ще рефлектира в особено голям размер върху всички превозвачи в периода до 2018 г. Значително ще намалеят превозваческите фирми, до 15% ще поскъпнат и билетите за обществен транспорт, посочи той. Нашият бранш е с нулеви чуждестранни инвестиции, а в същото време 29 на сто от „живите“ пари на икономиката ни се калкулират от него, затова държавата трябва да изпълни ангажиментие си към нас в разумни срокове, коментира Ивайло Константинов.

Нерегламентираните превози са над 50 на сто в национален и международен мащаб от всички превози, каза Магдалена Милтенова, член на сдружението. НАП, ДАИ и останалите институции са уведомявани многократно, но без резултат. Тя посочи, че над 50 са жертвите годишно от нерегламентираните микробуси, превозващи хора. Т. нар. споделен превоз се рекламира широко, но той няма правна рамка, в него няма застраховани места и хората, които го извършват, не плащат данъци, каза още Милтенова. Според нея всичко това застрашава реално здравето и живота на хората.

Държавата нехае по един от основните си ангажименти, да спазва законодателството, което сама е създала, смята Ивайло Константинов, член на УС на НСАПБ. Според него републиканската транспортна схема е абсолютно неадекватна, с конфликт на разписанията, със свръхпредлагане, без уеднаквени критерии на превозите в страната.

„Картината е изкривена дотам, че за тези три години от 1800 превозвачите намаляха до 900, а цели 70 общини са без автобусни превози“, заключи Константинов.

Друг проблем, за който браншът категорично настоява да се спазва, е Регламент 13-70 на Европейската общност, налагащ прозрачни процедури при възлагането на превозите. Трябва да има общонационални критерии за този подбор и общините да компенсират разходите на превозвачите до техния размер в малките населени места и когато извършват социални превози, посочи Веселин Дошков, също член на ръководството на Националното сдружение на автобусните превозвачи.

Превозвачите се надяват на разбирателство и диалог, но ако това не се случи, ще има още протести.