Автомобилната инспекция и превозвачи от частния сектор поискаха със спешна поправка в закона да се криминализира нерегламентираният пътнически транспорт.

Повечето пътници от врачанската автогара не знаят какво влиза в цената на един билет. Иван Георгиев, който вози хора от Вършец, ни уверява, че всяко място е застраховано, в случай че стане злополука.

Нерегламентираният транспорт крие много опасности, особено след катастрофа. Тогава е много трудно да се установи кой ще изплати компенсации или обезщетения.

При сега действащата нормативна база е почти невъзможно да се докаже нерегламентиран превоз, а това на практика оставя автомобилната администрация с вързани ръце, твърдят от министерството на транспорта.

От бранша пък искат незабавна проверка на обществените поръчки, възложени от общини на превозвачи. Според тях корупционните практики са огромни.

Дискусията в София по темата се проведе в отсъствието на поканените министерства на регионалното развитие, финансите, икономиката и социалната политика.