Без паника на пазара у нас, след вчерашното предупреждение на Световната здравна организация, че консумацията на месо в големи количества увеличава риска от рак. Международната агенция за изследване на раковите заболявания беше обвинена, че е подвела обществеността, нареждайки месото до цигарите и алкохола.

Лекари пък обявиха, че всичко е в мярката.

Предупреждението на СЗО важи за обработваното месо - пушено или сушено, например. Според организацията, рисковете нарастват, когато всеки ден ядем над 100 грама месо. Когато изчислим обаче колко месо годишно консумира българинът по официални статистически данни и го разделим на ден – оказва се че дневната ни доза би била едва 8 грама.

Според бранша, коментари за това колко страшно би могло евентуално да се окаже месото могат само да създадат психоза. От там на бизнеса може да му се наложи да съкращава хора.

„До момента 21 века откакто съществува човечеството месо се е яло и ще се яде. В нашия бранш са заети голямо количество хора, на които ние трябва да създаваме работа - трябва да плащаме”, посочи Димитър Маджаров от Асоциацията на месопреработвателите.

Българите, оказва се, трудно се плашат - поне онези които срещаме в магазина. А това че дебелината на портфейлите ни е свързана пряко с дебелината на пържолите го доказва и статистиката - годишно консумираме по 30 килограма месо - дневно 8 грама.

С въпроса „Да спра ли да ям опушено или обработено месо?” отиваме и при гастроентерологът д-р Радин Цонев. „Препоръката е скарата, която обожаваме на дървени въглища, да е 1 -2 пъти в месеца - да не е всеки ден опушени кебапчета и кюфтета. Другото е по-малко сол и по-малко консерванти”, посочва той.

Когато говорят за правилно хранене лекарите казват - месото трябва да присъства всекидневно, но в балансирано количество. За пречистването на организма добре действат постите.

Добре е да знаем, че най диетичните меса са пилешкото, телешкото заешкото и пуешкото. И тук се завъртаме в друг кръг - как е обработвано пилешкото.