Православен свещеник се отказва от духовенството, а по-късно дори сменя вярата. Тази история тръгва от християнството и стига до исляма, а пътуването е с такси.

„Довчерашни атеисти станаха най-големите християни, които даже не знаят „Отче наш”, казва Абдулах. Думите му са осъдителни. Той е свещник. Два пъти се отказвал от духовенството и един път от вярата. Накрая приел исляма. Днес, вместо да носи расото и да се кръсти, се кланя на Аллах и кара такси в София. По паспорт е Атанас, припознава се като Абдулах. Отказва се от духовенството през 1994 г. и тогава сяда зад волана.

„Прецених, че има някои попове, ако мога така да се изразя, някои свещеници, които до ден днешен не си знаят парите”, казва мъжът.

От онзи ден, в който излиза от храма, все още като Атанас, той не се интересува, дали е отлъчен от църквата. Животът му нататък му поднася набързо развод, по-късно и катастрофа, в която едва оцелява, накрая и нова любов с жена, проповядваща исляма. През 2012 г. той решава да смени вярата.

„Бог е един”, казва Абдулах. На най-светлия християнски празник той няма да влезе в църква. Няма да запали свещ. Ще отиде при най-близките си, защото казва, че любовта е символът на всяка вяра.