На деветима души от задържаните за корупционни престъпления в "Автомобилна администрация" ще бъдат повдигнати обвинения, обяви началникът на спецапелативната прокуратура Даниела Попова.

Общо 18 души, сред които шефът на агенцията Цветелин Цветанов, са арестувани първоначално при спецакцията, проведена в 12 града в страната. Сред тях са София, Видин, Габрово, Монтана, Плевен, Враца, Ловеч, Хасково. Според прокуратурата групата е работила от началото на 2015 година в няколко насоки.

Прокуратурата има доказателства, събрани със СРС-та, както и от показания на първоначално задържани, а после освободени. Имало е и тетрадка, в която са записвани имена на хора и кой колко пари е дал. Имената на тези, които е трябвало да бъдат "пуснати" на изпитите, са били записвани на листчета. Подкупите са били в рамките между 1000 и 2000 лева.

Общо около 400 000 лева са иззети. Имало е предварително попълнени бланки на участници във вчерашен изпит. В жилището на Цветелин Цветанов са намерени 175 000 лева. В тъста на Цветанов са намерени още пари. Той живеел в Долни Дъбник, а в къщата му имало специален тайник.

Групата е събирала пари от фирми - т.нар такса "спокойствие". Манипулирани били изпити за нови шофьори, за категории и ADR - разрешения на опасни товари. Те били най-скъпо платени. За всяко са се плащали по 3000 лева.

По време на изпити тези, които са си платили, са предавали написани "драсканици", а после работите им били подменяни с правилните. Вчера на изпит платените кандидати са били над 20. На такива изпити са се явявали и чужденци, които не знаят български език, но са получили уверение за взет изпит.

Групата вземала пари и за назначаване на служители в агенцията. Прибирали са и подкупи от спрени водачи при проверка на дейността на транспортни фирми. На определени превозни средства пък не са били правени проверки.

Понякога парите били пращани чрез спедиторски фирми. Те били адресирани до няколко лица. Според прокуратурата те стигали до директора на „Автомобилна администрация” Цветелин Цветанов лично.

Освен него обвинения имат Емил Иванов - началник на местната структура в Плевен, на Венцислав Генов - началник на звеното в Габрово, двама бивши служители - Тихомир Вълчев и Пламен Ангелов. Обвинения имат двама началници на отдели в агенцията - Цветелина Димчева и Соня Христова, инспекторът от Видин Иван Иванов, както и собственичка на автошкола в града Цецка Димитрова, предаде БТА.

Разследването започнало по сигнали от ДАНС, а сигналите били от различни източници. Дали обаче книжките на тези, които са си ги купили, ще бъдат взети, е от компетенциите на други институции. До събота прокуратурата ще преценява за кого да иска постоянен арест.