Десетки хиляди левове за банкет, представителни разходи и подаръци в една от най-задлъжнелите болници в България.

Става въпрос за болницата в Стара Загора. Според справка на Здравното министерство, в края на миналата година тя е била най-задлъжнялото държавно лечебно заведение. В момента е “на червенo” с над 25 милиона лева.

Дали дълговете са накарали ръководството да затегне коланите? Напротив. Банкет за почти 20 хиляди лева е вдигнат миналата пролет. Последните 2 години са купени парфюми за близо 600 лева. За други подаръци неизвестно за кого са отчетени над 4 хиляди лева.

Една сметка и трима директори

Поискахме справка по закона за достъп до обществена информация за представителните разходи в Старозагорската болница за две години назад.

Периодът обхваща трима директори. До септември 2013 г. болницата се управлява от д-р Петър Атанасов. За 9 месеца представителните разходи са малко над 6 хиляди лева.

Снимка: bTV

През оставащите 3 месеца на годината - 9 хиляди лева. Директор е професор Петрана Чакърова. Така за 2013 г. година лечебното заведение е похарчило над 15 хиляди лева по това перо. През 2014 г. сумата набъбва - над 24 хиляди лева.

От декември до сега директор е доц. Йовчо Йовчев - похарчени са 520 лв. Върху тези разходи болницата е платила и 10% данък.

Пир по време на чума

В местен фолк клуб персоналът на болницата празнува професионалния си празник. За една вечер лечебното заведение платило близо 20 хиляди лева.

Главният счетоводител на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” Живко Суфларчев призна, че това е пир по време на чума. Той заяви, че са водени разговори за това, „но не са евакуирано”.

Снимка: bTV

В края на юни месец миналата година ръководството на болницата съобщава, че спира храната на болните, заради липса на пари. От направената справка става ясно обаче, че пари продължават да се харчат за представителни разходи.

През следващите месеци кризата се задълбочава. Затруднени са доставките на медикаменти и консумативи. Пускат парното след скандал

Нито дума

Бившата директорка професор Петрана Чакърова отказа да бъде снимана.

Предходният директор д-р Петър Атанасов често е превишавал скоростта на пътя със служебния си автомобил. Неспазването на Закона за движение по пътищата е струвало на болницата 730 лева. Свързахме се с д-р Атанасов по телефона и се уговорихме за интервю. Но когато го потърсихме на следващия ден се оказа, че внезапно е излязъл в отпуск.

От Здравното министерство отказаха интервю. Обяснението е, че въпросите ни касаят директори, които вече не управялват болницата, а сегашното ръководство на ведомството следи под лупа немедицинските разходи.

В болницата се провеждат финансов и медицински одит, но резултатите все още не са оповестени.

Продължение по темата можете да видите утре в сутрин в предаването "Тази сутрин".