Наредба за хранене на децата с продукти по стандарт е в сила от миналата година, но от този месец наредбата вече включва и организираните мероприятия за деца - зелени училища, ваканции, детски лагери, екскурзии. Храните по стандарт обаче са с по-висока цена, което води до повишение на таксите за зелените училища и детските лагери. Оскъпяването ще се усети от родителите още тази есен, прогнозират от туристическия бранш.

Зачестилите случаи на хранително отравяне по време на подобни развлечения за децата, наложиха по-строг контрол. „За нашите деца ние не трябва да пестим, за здравето им, за това да могат да получават най-качественото”, коментира Мирослав Найденов - министър на земеделието и храните.

Новите изисквания обаче не са обсъдени с туроператорите, които вече са договорили цените си за есенно-зимния сезон, и дори за следващото лято.

„Това малко ни притеснява, тъй като ние вече не можем да си променим предложените пакети като цени, а би трябвало хотелиерът и туроператорът за сметка на собствените си възможности да поеме тази ценова разлика, което много ще затрудни този процес”, смята Гина Шоева - директор на Националната асоциация за детски и младежки туризъм.

От асоциацията изчисляват, че менюто по стандарт в детските лагери ще оскъпи престоя на децата с минимум 5 лева на ден. Това няма да навреди на семейния бюджет на едни, но притеснява други. „В момента са доста скъпи и ако се вдигнат цените, предполагам, че изобщо ще е непосилно за хора, които имат среден доход за страната, заяви Албена Иванова.

По-затегнатият контрол върху храните е в сила в детските градини и училищата още от миналата година - пърженото и газираните напитки са вече минало в ученическите бюфети.