Полицаи заплашват с нов протест. Причината е орязване на част от социалните придобивки и неефективни реформи в сектора за сигурност. 

Част от предвидените промени предвиждат новоназначените служители да взимат 12, а не 20 заплати,  а платеният годишен отпуск да бъде намален с 5 дни.

Благой Ванкин работи в МВР от близо 20 години. 14 от тях работи като патрул, а днес е оперативен дежурен - решава какви екипи да изпрати според подготовката им и инцидентите в района. Според него намаляването на отпуските ще доведе до грешки.

"Не добре планирана реакция спрямо даден сигнал може да доведе и до човешка жертва... Тези пет дни отпуск няма да възстановят такава загуба", смята Ванкин. 

Според синдикатите намаляването на заплатите, които се изплащат при напускане на системата, ще направи сектора по-непривлекателен.

 По думите на Валентин Попов – председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, промените ще започнат да се прилагат за служители, които ще бъдат назначени сред януари 2017 г. "Те ще си направят 12-те години през 2030 г. и едва след това, ако започнат да напускат ще има финансов ефект от тази мярка!", допълва той.  

Според профсъюзите и преобразуването на пожарната служба в агенция няма да има никакъв ефект:

„Самите преобразувания не водят до нищо по-добро от сегашното състояние, както и сега отиват двама човека шофьор и пожарникар на много места в страната и не могат да свършат качествено работата - това ще продължи и утре", смята зам.-председател на синдикалната федерация на служителите в МВР Борис Прешелков.

Синдикатите готвят предупредителни протести, които могат да започнат още във вторник в големите градове. Между първо и второ четене на закона ще има нов национален протест пред парламента.