По-високи такси в някои от университетите у нас ще има от новата учебна година.

УНСС и Медицинския университет запазват миналогодишните си такси.

Но в Пловдивския и Софийския, образованието от есента ще е по- скъпо.

Най-драстично е увеличението за бъдещите юристи в Алма матер, както и за студентите по политически науки.

Таксата за тези специалности скача от 500 на 739 лева.

Значително по- скъпи са и таксите за педагогиката - вместо 340 лв. от догодина бъдещите педагози ще плащат по 485 лв. 

От Софийския университет оправдаха увеличението с факта, че от 8 г. размерът на таксите не е променян.

За да може да учи и да се издържа след лекции четвъртокурсничката Хафисе работи в кол център. Студентката е четвърти курс право и на година плаща по 500 лева. За бъдещите ѝ колеги юристи от есента висшето ще е с близо 50% по-скъпо. 

„Нали уж СУ е най-добрият университет, най-известният, но образованието тук е на много ниско ниво”, смята студентката.

Според нея предстоящото увеличение е твърде голямо – „Айде 100 лева увеличение - добре - 600 лв. на година. Обаче увеличение на 700 лв. си е голяма сума”, казва Хафисе.

Васил Силяновски – председател на Студентския съвет, коментира, че студентите не са сигурни доколко парите, които биват взети от студентите ще бъдат разходвани така, че да се повиши качеството на образованието. „ова е единствената възможна причина за вдигане на таксите”, допълва той.

Ръководството на Университета обещава точен отчет как и с какво ще се повиши качеството и припомнят, че таксите в Алма матер не са променяни от осем години.

По думите на ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков има специалности, за които е било преценено, че са много търсени, а разходите им далеч надвишават приходите им.

„Така може да се наложи да ги издържат други звена на университета и затова те са преценили, че трябва да увеличат по-сериозно таксата си”, коментира той.

До три пъти са увеличени и таксите за задочното обучение в някои специалности. От 185 лв. педагогиката поскъпва на 485 лв., а философията и филологията - на 300 лв. По-високи са таксите и за докторанти и специализанти. При най-скъпите специалности обаче – здравни грижи, медицина и фармация, няма промяна.

В Софийския университет по-високите такси ще са само за бъдещите студенти – тези, които ще влязат в Университета наесен. За останалите важи така нареченото "заварено положение".

В останалите университети новите такси ще са в сила за всички студенти.

Преди това предстои Министерски съвет да одобри предложенията на вузовете.