По 40 лева добавки към пенсиите за Великден ще получат 1,262 млн. пенсионери с доход до 300 лева. Това съобщи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин след заседанието на Министерския съвет.

Сумите ще бъдат получени с пенсиите през април. Правителството е одобрило днес допълнителен трансфер от 50,5 млн. лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване за добавките към пенсиите.

Няма опасност от застрашаване на бюджета и бюджетната стабилност, защото за първите месеци на годината преизпълнението на приходите по осигуровки е около 61 млн. лева, коментира Калфин.

Новината за великденските бонуси завари група "Шопкини" на репетиция в читалището. Повечето са пенсионерки.

Трояна е с почти 40 години стаж и е със 167 лева пенсия. Попада в групата, която ще получи празничните 40 лева. „Ще си пеем. Аз ако чакам на тези 40 лева да се радвам, па да запеем”, казва тя.

Сред певиците се оказва и пенсионерка, роднина на социалния министър. Това обаче не й пречи да е критична. За нея великденските бонуси са прах в очите.

„Те въобще проблема не го захващат, 25 години да захванаха някой проблем? Всеки проблем се дъвче по периферията само, но в средата никой не го е захванал все още, не му отърва", коментира Йорданка Илкова Калфина.

Йорданка продължава да работи и след пенсия, тъй като парите не й стигат. За 45 години трудов стаж получава 290 лева пенсия, която допълва, като чисти столичен университет.

„И да ги дадат, и да не ги дадат - толкова ще ги усетим", казва още тя за добавките.