Пловдивското село Войводиново е разделено на две заради ромска фамилия, живееща в незаконно построена къща. Постройката е издигната на общински терен, но семейството я обитава от повече от 10 години. Преди четири дни обаче кметът на община Марица издава заповед да бъде съборена, защото ромската фамилия пребивава незаконно и трябва да напусне.

Казусът става причина жителите на селото да застанат на две крайни позиции пред бунт – част от хората защитават майката и шестте й деца, останалите искат да бъдат изселени.

Жената твърди, че не се е самонастанила, което било установено след проверка на омбудсмана. Според нея апетити към мястото довели до заповедта за изгонването й. Част от жителите на селото, застанали на нейна страна, заявиха пред bTV, че децата й са образовани, възпитани и не пречат на никого.

От другата страна застанаха хора, които казват, че семейството е превърнало къщата и терена около нея в сметище, а обитателите й извършвали физиологичните си нужди на пътя.

Кметът на селото Анастас Димитров коментира, че думите за интерес към парцела му се струват неверни. „Умишлено създават напрежение, след като не се спазва законът. Той не прави разлика между цвят на кожата и религиозни убеждения”, продължи той.

Майката на шест деца твърди, че ще търси правата си в ЕС, защото е „защитена от европейските закони”.