Президентът Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на президента на Румъния Клаус Йоханис по повод трагичния инцидент в музикален клуб в Букурещ, при който загинаха десетки млади хора.

„Дълбоко съм покрусен от новината за трагичния инцидент, който доведе до десетки жертви и стотици ранени в музикален клуб в Букурещ. Винаги е трудно да се намерят думи, които да изразят мъката и съпричастността ни, когато млади хора губят живота си. Преди години при подобни обстоятелства България също загуби невинни детски животи“, написа българският държавен глава до президента на Румъния.

Президентът Росен Плевнелиев изразява солидарност с румънския народ и изразява увереност, че причините за трагедията бързо ще бъдат изяснени.

„Приемете, г-н Президент, искрените ми съболезнования за тежката загуба и пожелания за бързо възстановяване на ранените. Скърбим заедно с народа на Румъния и се прекланяме пред паметта на жертвите!“, се казва още в съболезнователната телеграма на президента Росен Плевнелиев до президента Клаус Йоханис.

По повод самолетната катастрофа над Синайския полуостров, при която загинаха стотици руски граждани, президентът Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на президента на Руската федерация Владимир Путин.

„Никога не можем да бъдем подготвени за подобни трагични инциденти, при които живота си губят невинни граждани. В този трагичен за приятелския руски народ момент изразявам искрени съболезнования за жертвите на катастрофата и съм уверен, че най-скоро причините за тази тежка трагедия ще бъдат изяснени. Присъединявам се, г-н Президент, към мъката на руския народ и скърбим заедно с Вас“, написа президентът Росен Плевнелиев до президента Владимир Путин.

Съболезнования за самолетната катастрофа поднесе и премиерът Бойко Борисов.

„Позволете ми от свое име и от името на цялото българско правителство да изкажа съболезнования на близките и роднините на загиналите в самолета на руската авиокомпания “Когалимавиа”, изпълняващ полет от египетския курорт Шарм ел Шейх до Санкт Петербургю“, пише Борисов в съболезнователни телеграми до президента и премиера на Русия Владимир Путин и Дмитрий Медведев.

Той изразява надежда, че причините за трагичния инцидент ще бъдат разследвани и напълно изяснени.

„Поднасям към вас и целия руски народ искреното си уважение и подкрепа в този тежък момент“, допълва министър-председателят Бойко Борисов.