Пет деца от Разлог със симптоми на морбили са докарани в столичната болница "Света Анна". Те са на възраст от 8 месеца до 3 години. Шест деца и един възрастен пък се лекуват в инфекциозното отделение на болницата в Благоевград.

"Няма опасност за живота на децата, докарани при нас", каза началникът на инфекциозното отделение на болница „Св. Анна” д-р Петър Петров.

„Те са в средно-тежко състояние. То се утежнява от факта, че са с различни придружаващи заболявания – пиелонефрит, пневмонии, бронхити. Фактически заболяването започва от болницата в Разлог”, уточни той.

Децата не са имунизирани и затова инфекцията се е развила толкова бързо. Д-р Петров допусна, че е възможно състоянието им да се влоши.

„При имунизираните деца шансът да се разболеят е много по-малък и заболяването ще премине много леко”, поясни още д-р Петър Петров.

Децата ще останат по-дълго от обичайното време заради придружаващите заболявания. По думите на лекаря към този момент няма опасност от възникване на епидемия в страна.

Междувременно започнаха проверки в ромската махала в Благоевград в търсене на деца, които не са имунизирани срещу морбили. Община Благоевград изпрати медиатори. Няма неваксинирани деца там, казват те. Ако някои родители закъснеят с имунизация, личните лекари се намесват.

Всички, които се лекуват в момента от морбили, са в добро състояние и няма опасност от усложнения.

Болестта започва като грип, затова и болните от морбили в Разлог били настанени заедно с деца с други заболявания.