Синдикат „Образование“ е безкрайно обезпокоен от състоянието, бездействието и липсата на ефективност на образователната система в училищата с изцяло ромски ученици и училища с присъствие на роми. Положението на учители и директори в „ромските“ училища е по-тежко от лекарите в бърза помощ. Това заяви през януари в открито писмо до медиите председателят на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров.

Във Врачанско почти всички селски училища са с преобладаващо ромски деца. Има места, в които те са сто процента. Ситуацията е доста по-различна, както по отношение на дисциплината, така и по отношение на знанията. Персоналът в тези училища често е обект на агресия от страна на учениците и техните родители.

Борислав Петков преподавал английски и физическо в училището в село Елисейна до момента, в който шестокласник не го нагрубил и не го заплашил с побой заради слабите си оценки.

Шестокласникът дори не бил наказан със забележка. Напуснал преподавателят. В началото на учебната година инцидент с паднал в двора на училището в село Остров първокласник запечата на видеокамерите саморазправата на разярените родители с портиерката.

Според педагозите във въпросното училище ситуацията ескалира, тъй като за всяко нещо родителите им търсят сметка с агресия. И в училището в село Камено поле, което е със статут на защитено, е имало инциденти с родители роми, които раздават правосъдие директно в часа.

Често се случва да се вика полиция, за да разтърве враждуващите. На родител било забранено да приближава района на школото. В подобни училища, въпреки усилията на педагозите, знанията не са приоритет за децата и техните семейства. А влизането в часовете е въпрос на настроение.

Подобна е ситуацията и в гимназията в село Габаре. Там директорът дори не посмя да разговаря с екипа на bTV. Публична тайна е, че в такива училища педагозите се превръщат в заложници на децата. Много често нападенията над учители остават скрити, за да не пострада авторитетът на учебното заведение и да не стигне до закриването му.

Циганин е този, който се определя като циганин. Защо не въртите клип, в който ученици масово малтретират учителка по английски, но те не са цигани, попита в студиото на bTV лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев. Той призова да не се слагат всички роми в един кюп.

Кънчев посочи, че има учители - педагози цигани, както и много цигани с висше образование. Има голям проблем в МОН с центъра за образователна интеграция, посочи той.

Роберто Джераси - съветник в МОН по малцинствените въпроси, заяви, че с ромските деца трябва да се работи още от 4-годишна възраст. "Изтървахме 2 генераци ромски деца да останат без образование", призна той. Джераси допълни, че в министерството сигнали за насилие над учители не са постъпвали.