Пчеларите също се подготвят за протести. След няколкото поредни дни недоволство от страна на зеленчукопроизводителите и обявените намерения на тютюнопроизводители да протестират, пчеларите също се обявиха срещу ниските изкупни цени и отказа на Евросъюза да се договорят по-изгодни субсидии.

Собствениците на кошери алармират още, че за тази година популацията на пчелните семейства е на критично ниво. Никола Колев се занимава вече повече от 50 години с пчеларство, но е притеснен от факта, че всяка година добивът на мед и броят на пчелите в кошерите намалява.

„Преди да ожънат житата ги пръскаха пак с някакви отрови, пчелите умират и ние ще измрем като последните хора. По пчелите има и паразити,сега излязоха и някакви нови болести”, обяснява проблемите на бранша пчеларят Никола Колев.

Ниската изкупната цена на меда също е една от причините много от пчеларите да се откажат от това занимание. Колев обясни, че 25-6 години се чакат да се вдигне цената и да достигне поне 5 лв. „А то какво става сега - казват ,че ще бъде меда най-много 4-4.20 лв. Ниска цена, а не можеш да вземеш цената поне да покриеш масрафа”, каза той.

Пчеларите готвят протести пред министерството на земеделието. Не изключват недоволството им да се пренесе и пред сградата на Европейската комисия. Причината е отказа на евросъюза да приеме единно плащане на пчелните семейства:

Има призиви за общи протести и за организиране между пчелните организации не само протести пред министерството на земеделието, но и пред Европейските учреждения точно за този въпрос.

„Това води до доста въпроси за оцеляването на пчеларството не само в България, но и в целия Европейски съюз и за поминъка на доста колеги”, коментира Елена Стоилова, председател на общинско пчеларско дружество в Търговище.

Прогнозите за бранша са песимистични. Не са малко пчеларите, които не са извадили никакви количества мед.