В добруджанското село Жегларци пчелите масово измират. Сигналът до bTV бе подаден от пчелари, които смятат, че при пръскането на реколта от рапица е имало нарушения.

Христо Димитров отглежда 105 пчелни семейства. След като бил предупреден, че зърнопроизводител в региона ще пръска рапицата, затворил кошерите. По думите му, последното пръскане започнало около 7:45 часа сутринта и продължило до 9:20 часа. Когато пчелите започнали да измират, пчеларят веднага се свързал с агронома, за да го попита какъв препарат е използван.

Според Димитров той и колегите му от селото ще изпуснат първия мед от акация и ще могат да извадят продукция чак след като слънчогледът цъфне. В селото около 15-тина души се занимават с пчеларство и всички се пострадали след пръскането. За да запазят пчелите си, производителите настояват пръскането да става само през нощта.

„Да пръскат навреме и нощно време, както си е регламентирано в закона. Да не е по време на цъфтежа, да няма никакво пръскане по време на цъфтежа, те масово пръскат по време на цъфтежа,” оплака се Христо Димитров.

Колегата му Атанас Златев също настоява за контрол по време на пръскане от страна на големите арендатори.

Съгласно нормативната база, пет дни преди да започне да пръска земеделският производител трябва да уведоми Агенцията по безопасност на храните и кметовете на населените места. Кметовете пък трябва да информират пчеларите не по-късно от три работни дни преди самото пръскане.

Ако стопаните от село Жигларци са били информирани от кмета, то в съседното село Орляк дори и това не е направено от кметството. За Джеват Мустафа пчелинът е единственото препитание, но сега голяма част от пчелите му са мъртви. Той признава, че е отчаян и ядосан и не знае на кого да се оплаква. Екипът на bTV не откри кмета на селото, но по телефона той каза, че не знае дали пчеларите са били информирани. Служителят, който отговарял за това, бил в отпуск.

Земеделският производител не отрича да е пръскал, но го е направил с всички разрешителни. „Първо искам да кажа, че аз също съм пчелар. В този район разполагам с 500 кошера. Едва ли аз ще постъпя по този начин. Ето и документите. Пръскането сме приключили 8:10 часа.,” подчерта земеделският стопанин Иса Сали и допълни, че пчелите трябва да са затворени до 11:00 часа.

Каква е причината за смъртта на пчелите може да се установи само в лаборатория, но затова потърпевшите трябва да подадат молба до земеделската служба в Добрич. И без лаборатория обаче пчеларите са убедени, че именно пръскането по време на цъфтеж причинява смъртта на пчелите.