Пчелари от Варненско и още четири области на страната излязоха на протест. Те не са съгласни с решението на България да се въздържи от гласуване в Европейския парламент за забрана за ползване на опасни пестициди.

Неоникотиноидните пестициди предпазват посевите от вредители, но убиват пчелите. За това в някои европейски страни са се отказали от тях. Родните пчелари искат опасните препарати да се забранят и у нас.

„При мен половината от кошерите загинаха през март, след като преживяха зимата и след две седмици ги намерих мъртви”, казва Тодор Вълчев, пчелар.

Пчелите събират прашец от слънчогледа, рапицата и всяка цъфтяща култура. Всички те обаче се пръскат срещу вредители. Николай Николов отглежда пчели близо 30 години и не веднъж е намирал измрели насекомите около кошерите си.

„Преди две години напръскаха житото, а пък пчелите понеже минават над житото бяха напръскани и те и не се спазиха времената за пръскане - сутрин рано и вечер късно, когато пчелите спят”, обясни мъжът.

Само за 2012 година заради пестицидите са измрели около 200 хиляди пчели у нас. Това е близо 20% от общия брой на медоносните насекоми в България.

Областният управител на Варна Коста Базитов прие протестното писмо на пчеларите, което е адресирано до Европейската комисия, президента, служебния премиер, министъра на земеделието и министъра по европейските въпроси.

И в Шумен и Разград пчеларите са обезпокоени от завишената смъртност на пчелните семейства. Протестиращите поискаха въвеждането на пълен мораториум на използването на пестициди.

„Тъй като до края месец май Европейската комисия по земеделие може самостоятелно да вземе решение и да забрани неоникотиноидните пестициди, ако това не се случи, ние ще искаме от новото правителство първият закон, който да бъде гласуван, да бъде забрана или мораториум за употребата на тези пестициди в България”, заяви Даниела Челебиева.

По-рано днес на заседание на МС стана ясно, че служебното правителство иска да ограничи отравянията на пчелите от вредните за тях хербициди - средства за унищожаване на плевелите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!