Служебното правителство иска да ограничи отравяния на пчелите, които се получават при провеждане на растителнозащитните мероприятия. Това стана ясно на днешната пресконференция на премиера Марин Райков.

"Моето желание е да се излезе с една ясна наредба за ограничаване ползването на хербицидите", заяви Райков пред журналисти в Министерския съвет. Служебният премиер уточни, че говори за мерки, които да се приложат при пролетните култури, тъй като е всеизвестен ефектът на хербицидите върху популациите на пчелите.

Двамата с министъра на земеделието проф. Иван Станков са направил анализ на и на този проблем. "Това е много голям проблем. Той не е в центъра на вниманието на обществеността, но нашето правителство има желание да се занимае и с него", подчерта служебният премиер.

Хербицидите са средства за унищожаване на плевелите. Те са най-опасни за пчелите пестициди, наред с използваните инсектициди и фунгициди. Според сайта http://pchelite.info/ системните хербициди "проникват и се придвижват в различните части на растението, в това число и в репродуктивните органи. Оттам те попадат в нектара и цветния прашец. Много от тези препарати са силно отровни за пчелите както в момента на пръскането на растенията, така и по-късно при събирането на нектар и цветен прашец от обработените с тях растения."

Наблюденията показвали, че най-масови отравяния на пчели има, когато се извършва прашене на растенията, извършвани със самолети, които са не особено прецизни. Най-безопасен за пчелите бил аерозолният начин на разпръскване на химичните вещества. Отравянията на пчелите значително можело да се намалят, ако растенията се обработват в късните следобедни часове (привечер) или през нощта, твърди още сайтът.

Изчезването на пчелите в световен мащаб би довело до срив на цели екосистеми и огромен недостиг на храни, прогнозират учени. Много пчелари приписват на Алберт Айнщайн фразата: "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му останат само четири години живот", макар че според биографите на великия учен, точно тези думи той никога не е изричал.