Никой не знае колко са хората в състояние на будна кома у нас. Повечето болници отказват да лекуват тези хора и те са обречени да бъдат гледани в домовете си от своите роднини без адекватна грижа.

Ето защо от няколко години Столичната община се опитва да събере пари за център за рехабилитация на такива пострадали. Всичко започва преди 4 години след излъчването на филма на bTV „Събуди се!”. Той провокира кампания за събиране на средства.

От днес в София, като част от кампанията, започва Фестивал на поп и рок музиката, който ще продължи цяла седмица.

Част от история отпреди 4 години - клиничните пътеки се оказват твърде къси за Николай Граф Игнатиево. На 7 години последният му ден в съзнание е когато е спасен от удавяне. За него здравната каса дава 1300 лева. Така идва краят на пътеката и той се прибира вкъщи, въпреки усложненията, пневмонията и раните от залежаване. Просто, защото може вече да диша без апарат.

Въпреки безнадеждните прогнози на лекарите, 3 години след инцидента Ники казва първите си думи и отдавна е направил първите си крачки. Държавата не помогна на момчето да отиде до Израел за едномесечна рехабилитация. Това се е случи благодарение на упоритите му родители и спонсори, които събраха 40 000 лева. Парите обаче днес са свършили и Ники ходи едва три пъти седмично на рехабилитация в Пловдив.

„В продължение на две години идваха вкъщи рехабилитатори всеки ден. Но от 4 месеца сме спрели с тия неща, защото нямаме пари. Аз съм потресен от отношението на държавата към тези хора”, казва Иван Банков, баща на Ники.

За пълноценното възстановяване на детето са нужни ежедневни занимания с логопед и детски психолог. А за незнайния брой хора, които все още са в състояние на будна кома, са необходими центрове, в които те да бъдат лекувани.

Данни за кампанията за набиране на средства "Нека бъдем по-добри" в подкрепа на хората в будна кома:

Можете да изпратите SMS с текст DMS BUDNI на номер 17 777 за всички мобилни оператори. Цената на един SMS e 1,20 лв. с ДДС.

Телефон за стационарни абонати: 0900 51 777 с цена 1,20 лв. с ДДС.

Банкова сметка:

ДСД при СО
IBAN BG16SOMB91303126292900
BIC SOMBBGSF
Общинска банка АД, бул. „Кн. М. Луиза №88