Федерация "Български пациентски форум" ще поиска оставката на министъра на здравеопазването Таня Андреева, ако в десетдневен срок тя не реши проблема с лекарствата на трансплантираните пациенти.

Това каза пред журналисти председателят на федерацията Иван Димитров. Нерешаването на проблема подлага на риск живота на близо 500 трансплантирани, добави той, цитиран от БТА.

Димитров посочи, че пациентските организации настояват терапията на трансплантираните да се изписва от лекари специалисти, а не да се налага чрез административни решения.

По думите му към момента оригиналните и генеричните лекарства за трансплантирани пациенти са в една група в позитивния лекарствен списък и когато цената на даден продукт от групата бъде намалена, Здравната каса започва да плаща за него. По този начин пациентите са принудени да доплащат 200-300 лева за лекарството, с което са се лекували.

Подобна административна замяна на медикамент би спестила на държавата около 250 000 лв. на година, а овладяването на състоянието на един пациент, който отхвърля трансплантиран орган, е близо 110 000 лв, добави Димитров. Той посочи, че вероятността да се отхвърли трансплантиран орган при смяна на терапията достига 68 процента.