Централната улица в град Димово, Видинско, почти не се вижда от праха, който се вдига от минаващите коли и който деца и възрастни дишат денонощно. Парадоксалното е, че улицата е част от международния път Е-79, който води към Дунав мост 2. Не става дума само за лоша настилка.

Преди да изведе внучето на разходка, Сашка Илиева от Димово задължително покрива количката с марля, но не заради слънцето. „Пепел, ужас, просто не може да се живее. Страх ни е да не се нагълта с прах, дробовете му са толкова крехки, нежни дробове, и докъде може да доведе това, никой не знае”, притеснява се жената.

320-метров участък от централната улица „Георги Димитров" в града е с подменена ВиК-мрежа, но вместо настилката да бъде възстановена, е положена ситно натрошена фракция, която двойно набъбналият трафик от и за Дунав мост 2 разнася навсякъде.

В резултат цялата улица и няколко съседни са обвити в мъгла - бял прах е опаковал къщи, дворове и овошки. Потърпевши са около 50 семейства. Прозорците на къщите изобщо не се отварят, в повечето случаи прането се простира вътре, въпреки че е лято.

„Много е неприятно! Всичко, което съм насадила в градината, е побеляло и всяка нощ поливам отгоре, обаче няма никаква файда. Не мога прозорец да си отвора, не мога врата, почнах и да кашлям”, казва Иванка Александрова, жител на Димово.

От кметството призовали хората за търпение. С продължението на водния цикъл в следващия участък от улицата паветата щели да се върнат на мястото им или да се положи асфалт.

„Това ни забави, че беше дошла зимата, декември месец и не беше възможно да възстановяваме паваж, сега ни спира големият трафик и мостът, който пуснаха при Видин-Калафат, но не е възможно и хората да живеят по този начин, да, така е”, признава Лозан Лозанов, кмет на Димово.

Според градоначалника ремонтът би трябвало да приключи след три месеца, но само при положение, че стопанинът на пътя - Пътната агенция, даде разрешение за затваряне на улицата, която е част от главния път. Дотогава прашният участък щял да се залива с вода безвъзмездно от фирма, близка до кмета. Случайно или не, водоноската зачести с обиколките, докато екипът на bTV снимаше.

Не само местните хора, но и шофьорите от тежкия трафик се чудят защо покрай фанфарите за Дунав мост 2 не се обръща внимание на пътищата в периферията.