И тази година парите за здраве свършват предварително. Според най-оптимистичните прогнози дефицитът в Касата ще бъде поне 70 милиона лева. Въпреки това засега актуализация на бюджета няма да бъде искана.

Според анализ на Здравната каса, с който bTV разполага, до средата на годината повече от половината пари в бюджета са били похарчени.

Дупката в бюджета за здраве ще бъде поне 70 милиона лева.

Преразходът е най-голям при лекарствата за лечение на онкоболни и изплащане на задълженията на Касата за лечение на българи в чужбина.

Снимка: bTV

След дългогодишни съдебни битки Методи Методиев и съпругата му успяват да осъдят Здравната каса. Преди дни получават и отсъденото обезщетение от 30 хиляди лева. Преди 5 години жената се разболява от левкемия и по спешност е приета в гръцка болница. Семейството платило за лечението от джоба си, но после България отказала да върне парите.

„Стигнем ли до състоянието, в коeтo професионализмът бъде съпроводен с етика и морал, тогава ще смятаме, че сме направили крачка напред”, посочи Методиев.

По еврорегламент българите имаме право да се лекуваме в европейски клиники, ако сме взели предварително разрешение от Касата. Може да изберем да се лекуваме в чужбина и по собствено желание, но тогава Касата връща само стойността на лечението в Европа. Обикновено плащаме сами, а после търсим парите си обратно.

„Това е проблем за най-бедния европейски гражданин, който получава заплата по 200-300 евро”, заяви членът на НС на НЗОК д-р Станимир Хасърджиев.

Задълженията на Здравната каса заради лечение на българи расте, след издаването на директивата през 2013-а, която ни позволява да се лекуваме в цяла Европа. Натрупаният дълг доближава 150 милиона лева.

„Ние ще направим всичко възможно да намерим начин да ги изплатим, за да не създаваме впечатление в нашите партньори, че не плащаме и те да връщат българските пациенти”, отбеляза Григор Димитров, член на НС на НЗОК от работодателските организации.

След като осъди Касата, семейство Методиеви продължава съдебните битки срещу здравното министерство.