За нова криза с лекарствата за онкоболни, предупредиха пациентски организации. Според тях търговете за медикаментите ще минат отново към здравното министерство. Оттам обаче коментираха, че регламентът няма да се променя.

В момента лекарствата за онкоболните пациенти се доставят след търгове, направени от болниците, и се финансират от Националната здрава каса.

До 2011 г. покупките на онколекарства се правеха от министерството и то беше единственото в ЕС, което се занимава не с политика, а с търговия. Ведомството купуваше лекарствата на търг, но количествата по правило не достигаха, а пациентите получаваха лечение след дълга бюрократична процедура.

През 2011 г. медикаментите бяха прехвърлени към здравната каса и всеки нуждаещ се получи достъп до лечение.

Вече осма година 80-годишният Цветан Вълчев живее с диагнозата рак на простатата. Подчинява болестта с помощта на терапия. Вчера е взел от аптеката поредната опаковка животоспасяващо лекарство.

„Като са тука лекарствата, съм спокоен – лягам си, спя си, ходя насам натам. Като ги няма, всичко е в главата, дали ще осъмна, дали ще замръкна”, обяснява той.

Историята на дядо Цветан за борбата с рака, е историята на още около 250 000 българи на най-различна възраст.

Според пациентските организации връщането на предишния регламент за покупка на лекарствата от министерството би обрекъл някои от тях.

„Търговете не са лоши, когато си купуваме картофи за държавата, но когато купуваме лекарства, те крият своите рискове”, заяви председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

От здравното министерство обясниха, че няма да променят регламента, но искат да дадат на здравната каса повече гъвкавост при преговорите с фармацевтичните компании.

„Индустрията не желае официално да намали най-ниските цени, които са постигнати в България в позитивния списък. Добре, ние ще дадем тогава на институцията, която договаря цените други инструменти - като не можете да направите отстъпки, тогава ни дарете лекарства”, коментира д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването

Предвижда се промените да станат факт през февруари или март 2015 г. Годишно здравната каса плаща около 160 милиона лева за терапия на злокачествени заболявания.