Близо 100 деца от цялата страна ще бъдат изведени от домовете и настанени в центрове от семеен тип догодина.

Във варненското село Тополи днес откриха първата къщичка, която ще стане нов дом за изоставени или деца с увреждания. В седем подобни къщички ще бъдат настанени 98 деца с увреждания над 3-годишна възраст. 84 от тях досега са живели в домове.

Центровете са построени с пари по европейска програма.

„Създали сме обстановка - да има и едното дете, и другото дете да има собствен кът, собствени дрехи, собствени дори играчки след време, за да могат да знаят, че са личности, да се чувстват както вкъщи”, коментира Емилия Дякова – ръководител на проекта за деинституализация.

Преместването на децата ще става постепенно.

„Те ще бъдат извеждани за малко от институцията, ще бъдат връщани и така няколко пъти, за да свикнат с новата обстановка, да се запознаят с персонала, персоналът ще посети институциите, в които те живеят в момента”, обясни д-р Лидия Маринова, зам.кмет по здравеопазването на Варна.

Ще се открият и нови 80 работни места, подборът и обучението на персонала също ще са с европейски средства. По този начин страната се доближава до закриването на 137 специализирани домове за деца.

„С тази инвестиция от 105 милиона, с това, което имаме във Варна, с тези 7 от общо над 120 центъра от семеен тип ние решаваме проблема на абсолютно всички деца с увреждания, които са настанени в институции”, коментира при откриването и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

До 2020 г. в условия, близки до семейните, ще бъдат настанени и самотни възрастни хора, които в момента живеят в приюти.