Откритие, което може да промени българската история – става въпрос за авторския ръкопис на първия исторически трактат за България.

Книгата е написана от католическия епископ и революционер Петър Богдан Бакшев, век преди Паисиевата, а находката е на професор Лилия Илиева.

По пътя към безценното откритие се срещаме първо с историка Божидар Димитров. В дома му той ни показва книгата, написана от него, посветена на Петър Богдан Бакшев „Дълг и чест”.

Като млад историк Божидар Димитров попаднал във ватиканската библиотека, а първата му успешна цел бил предговора именно към първата българска история, от която историкът днес ни прочита следното:

Българската история е описвана от много хора, всеки каквото е знаел и каквото намери за добре. Време е вече човек, роден от българското племе, да седне да напише историята на своя народ, защото той най-добре познава реките и равнините, езерата и планините на тази прекрасна земя. Мен ме роди българската земя. И сега, макар и грохнал от старост, единствено споменът за родината като разпадащ се кораб след дълги океански пътеществия. Би било жалко да си отида от този свят без преди това да изпълня до край отечествения дълг, който България изисква от мен.

Така започва предговора на написаната на латински „История на България” от Петър Богдан Бакшев.

За него Божидар Димитров казва: Той е Левски, Паисий и всичко останало. Той прави първият български герб.

Целият оригинален ръкопис е открит от професор Лилия Илиева в университетската библиотеката на италианския град Модена.

Преди това обаче, писана в Чипровци, историята била изпратена за редакция във Ватикана, нередактирина след смъртта на Петър Богдан, книгата била взета от близките му и отпечатана във Венеция.

После следите ѝ се губят, докато професор Илиева не прави откритието си.

Според Божидар Димитров, откритието е без аналог. „Това е супер новина. Такива находки стават на 50-100 години един път. Тази жена трябва да бъде похвалена”, казва той.

Димитров също е свързан с този текст. Работата му на млад учен го отвежда във Ватикана където търси източници за средновековната българска история. Първата му находка е именно предговорът към книгата на Петър Богдан Бакшев.

За историците в родния му град откритието на професор Илиева е несравнимо.

Уредникът на Историческия музей в Чипровци е категоричен, че така се полагат основите на историята на България. Петър Богдан е архиепископ в католическата катедрала „Санта Мария“ в Чипровци. Желанието му е било там да бъде погребан.

Там при разкопки преди почти 40 години са открити и костите му.

Той е и основоположник на Чипровското въстание, затова идната година с отбелязването на 330 години от това събитие, ще бъде осветен и параклис-костница.

Очаквайте проф. Лилия Илиева утре в предаването "Тази сутрин" по bTV.