Великден е празник на живота над смъртта. Всички ние се боим най-много от болести и смъртта, а нашият Бог победи греха, болестите и смъртта. Това заяви на Великден игуменът на Гигинския манастир отец Никанор.

Както Рождество беше с годините изместено от елени, дядомразовци и покупки, в православния свят повече чакаме благодатния огън на Йерусалим. То си е само за Йерусалим, ставало е преди хиляди години, но ние си го докарваме със самолети. А трябва да чакаме Христовото Въскресение, мислено да преживеем мига когато е възкръснал, а ние се съсредоточаваме върху външно събитие, коментира той.

Игуменът уточни, че не е против огъня, но не е и „за”. „Не това е смисъла на празника, получава се повод за склонната да търси идоли човешка душа да търси такъв идол, а благодатният огън пречи на християнското посрещане на Христовото Възкресение. Не оспорвам божието чудо, но отклонява вниманието на хората, категоричен е Никанор.

След демократичните промени когато вярата свободна и мисълта като цяло имаше голям стремеж на хората да наваксат загубеното. Тогава църкви и манастири се пълнеха и се оживиха. Принизяването на ценностите в живота по-късно, грубата материализация поспря притока на поклонници, споделя той състоянието на религията у нас.

Отецът споделя, че трудно намира съратници за работата си и липсата на мотивирани хора в църквите го кара да се чуди дали това, което той прави има смисъл.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е според него праведен християнин. „Чувал съм го да казва неща на място. Например беше казал, че ако имаме вяра в Бога, няма от какво да се боим. Това са думи на един светогорски игумен. Старае се да има почитание и благоговение към вярата ни”, коментира той.

Според Никанор Борисов е искрено вярващ човек и според него неслучайно ще ни бъде премиер отново. Все пак обаче и той допуска грешки. „Имаше дадени обещания на БПЦ, поеха се едни ангажименти и нищо от това не беше реализирано. Искахме около 20 млн. лв. за емблематични сгради в София”, коментира той.

Попитан какво послание ще отправи към християните отецът каза: „Нека се радват тежко болните, тези на смъртно легло, защото празнуваме победата над смъртта, над това, което ги плаши. Да се радват крадци и убиици и гмеж от лоши хора, защото Господ изкупи греховете им”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!