Ниските доходи, липсата на работа и лошото качество на здравеопазването са трите най-често посочвани проблема от българите в ново изследване, проведено и финансирано от Центъра за анализи и маркетинг сред 821 пълнолетни граждани на страната.

На въпрос за изброяване на основните проблеми, с които се сблъсква страната днес, 66,9% споменават доходите, 41,6% - безработицата, а 39,5% - здравеопазването. Следват корупцията (по високите етажи и тази от всекидневен характер), престъпността и демографската криза.

Прави впечатление, че бежанците и мигрантите, страховете от чието присъствие у нас е в основата на реториката на ред български партии, всъщност са посочени като реален проблем от едва 9,8% от хората. Почти два пъти повече виждат заплаха за страната ни в равнището на образователната система, която други изследвания многократно са показвали, че произвежда неподготвени за живота млади хора, които лесно се поддават на манипулации, в това число – и от ксенофобски характер.

Друг любопитен резултат от изследването е, че едва една четвърт от анкетираните подкрепят безусловно отпадането на давността на свързаните с приватизация престъпления – ход на управляващите, в който опозицията и някои експерти видяха популизъм и търсене на инструмент за политическа саморазправа.

Цели 31,6% смятат ревизията на раздържавяването за погрешно решение, „защото това нарушава принципите на правовата държава”. Други 21% посочват, че давността за приватизационните сделки може да отпадне, но само ако същото се случи и с концесионните сделки и обществените поръчки, „родили” скандали с привкус на политическа корупция в по-ново време.

Изследването показва негативни нагласи към вицепремиера Валери Симеонов. С огромна преднина (19,1% срещу 2,1%) той води пред Цецка Цачева в класацията на министрите, правещи гафове. Личният му рейтинг вече е 20.1% доверие срещу 69,5% недоверие, с което се доближава до традиционно неодобрявания извън електората си Волен Сидеров.

В спора на Симеонов с медиите над 50% от гражданите са твърдо на страната на журналистите, а само 18% - на вицепремиера. Повече от половината запитани смятат, че заради скандалите той трябва да подаде оставка. Като цяло, само 2,4% от запитаните дават отлична оценка на правителството, докато близо една трета са категорични, че то се справя лошо.

Румен Радев се ползва с най-високо доверие на българите, около него е и Мая Манолова, до тях е Йорданка Фандъкова. И при тримата одобрението е по-голямо от неодобрението и варира от 50 до 64 процента.

При всички останали недоверието е по-високо от доверието.
Челната петица се допълва от премиера Бойко Борисов и вицепрезидента Илиана Йотова, които са с около 40 на сто одобрение и неодобрение над 50 на сто.

При избори днес „Обединени патриоти” губят 3% от резултата си от март и ДПС ги изпреварва на третото място. Реформаторският блок би влязъл на мястото на „Воля”, която едва се задържа на прага за държавна субсидия от 1%. Въпреки активизацията си, новата националистическа партия „Възраждане” още е далеч от даже процент подкрепа.

И ГЕРБ, и БСП биха спечелили от вот днес – съответно, 3,9% и 4,5% повече от взетото на предните избори.

70 на сто от гласоподавателите бих отишли до урните, ако има избори сега

Какво очакват българите от предстоящото европредседателство? Малко над 8 на сто се надяват на повече инвестиции и средства от еврофондовете, 12,9 на сто – по-добър имидж, 4,6 на сто – стабилизиране и повече доходи. Преобладаващ отговор с 23,4% обаче е „Нищо”.