Уникална операция в „Пирогов” спаси дете с половин гръден кош. 4-годишната Мария се е родила само с 3 слепени и недоразвити ребра. Подобна операция се случва за шести път в света, а благодарение на нея Мария ще може да расте като другите деца.

„Не бих казала, че сме се колебали много, след като ни предложиха тази операция. Преди това ни беше много притеснено”, разказа майката Иванка.

Мария е родена с три слепени ребра и други четири, които са недоразвити. Областта на сърцето била предпазвана само от кожата. В подобни случаи дори леко нараняване крие огромен риск.

„Тези слепени ребра разделихме и бяха фиксирани с два импланта, които да ги държат на необходимото разстояние и да не се слепват отново. А същевременно с това се изправя и гръбначния стълб”, обясни д-р Атанас Кацаров - началник на Клиниката по детска ортопедия и травматология в "Пирогов".   

Временно допълнителен външен корсет ще предпазва областта на сърцето, а заедно с това ще поддържа гръбначния стълб изправен. Операцията в чужбина би струвала над 20 хиляди евро, а тук е три пъти по-евтина.