Най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман е завел иск в арбитражен съд срещу България заради Корпоративна търговска банка, съобщава Ройтерс.

Фондът притежаваше 30-процентов дял в КТБ.

Фондът настоява да получи най-малко 150 милиона евро, съобщава за Ройтерс адвмокат, запознат със случая.

Оманският фонд твърди, че България е нарушила ключови принципи за равно третиране и защита на инвеститорите в начина, по който е осъществила фалита на КТБ.

Искът на Оманския фонд към българската държава е неоснователен, каза пред журналисти днес в МС министърът на финансите Владислав Горанов. Наели сме адвокати за защита на тази позиция и имаме капацитет и опит в подобен вид дела и не сме притеснени, добави той.

"Добрата новина е, че имаме капацитет, подготовка и опит във воденето на такъв тип дела и не сме притеснени от подобен иск. Смятаме го за неоснователен - от акционер на банка в несъстоятелност да има претенции към държавата, затова че лошо е управялвано съответното дружество и се е стигнало до несъстоятелност", коментира Горанов.

Припомняме, че преди година консорциум от инвеститори, сред които и Оманският фонд, направи предложение за спасяване на банката, но месец след предложението лицензът на КТБ бе отнет.