Повече от 300 хиляди лева инвестиции са направили собствениците на кафенета, ресторанти и барове само в София за последните няколко седмици, за да не загубят клиентелата си.
Браншът измисля нови трикове за привличане на пушачите. Тази зима изглежда ще бъде истинско изпитание за собствениците на заведения.
Равносметката от влизането в сила на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места до момента е: близо 100 000 направени проверки и повече от 90 000 проверени обекта. Сред тях, освен кафенета, барове и ресторанти, също и хотели, магазини, банки, складове, театри. Близо 400 акта са съставени на собственици и клиенти на стойност почти 50 000 лева.
За последните няколко седмици разходите на заведенията се увеличиха двойно и дори тройно - купуват се газови печки, правят се заграждения и зимни градини. В някои ресторанти, освен външни печки за пушачите, предлагат още одеала и дори безплатни електронни цигари за клиентите, които седнат вътре.
Студените дни са свили оборотите на места с 60-70%. В София съкратените служители са над 200. Допълнителен разход на бранша са загражденията по тротоарите, в които да сядат в зимни условия пушачите, защото заради тях плащат и тротоарно право на летни тарифи.
В същото време здравните служби гледат скептично на законността на обособените по тротоарите помещения - повечето не отговарят на изискването 2 страни да бъдат напълно отворени и затова вече са написани няколко акта на подобни заведения.
„Те си стават едно затворено помещение и даже в затворените помещения има някаква вентилация, а тук няма никаква, защото на найлона няма как да му сложиш - става едно типично затворено помещение, в което димът е ужасен вътре”, казва Маша Гаврилова, България без дим.
Иначе здравните служби получават по 40-50 сигнала за нарушители месечно. Много често обаче на място вече всичко е разчистено. За да се повишат резултатите от проверките в момента се обсъжда идеята да се разреши на полицията, Агенцията по храните и Инспекцията по труда също да глобяват пушачите нарушители.