Общопрактикуващите лекари в София излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването.

Причината за протеста са влошените условия на работа през последните месеци. Основните искания на лекарите са за намаляване на административните дейности и задължения, заплащане на социалните им дейности, отпадане на отчетите с описите на касовите бележки.

В пациентската листа на доктор Николай Колев има 1400 души. Отказва да приема повече – попълването на десетки видове документи отнема от времето му за пациента:

„То не бяха касови бележки, то не бяха такива човки по листовете. Рецепти следиш, кодове следиш. Вместо да лекуваме и да помагаме на хората, се занимаваме с административни глупости”, коментира той.

Всяка грешка води до санкция, а помощен персонал трудно се намира, защото няма пари. Затова лекарите искат потребителската такса да се увеличи.

Те настояват също така всички хора, освободени от потребителка такса, да я заплащат в пълния размер, а сумите да им бъдат връщани после от държавата.

Софийските джипита искат още таксата при всяко посещение да е 1% от минимална работна заплата и да отпадане изискването 24 часа да са на разположение.

След едночасова среща съгласие между протестиращи и управляващи не беше постигнато. Лекарите остават в стачна готовност.

А здравният министър Кирил Ананиев се разгневи, че за недоволството си са избрали деня, в който у нас заседават здравните министри на ЕС.