Закупуването от ГДБОП на софтуер за извличане на данни от мобилни устройства само по себе си не е проблем, въпросът е как ще бъде използван този програмен продукт. Това е мнението на бившия главен секретар на МВР проф. Николай Радулов и адв. Николай Хаджигенов.

„Никой не вярва на МВР и правилно не вярваме на МВР, защото по всяко време може да се инсценира арест, задържане. Сваля се цялата информация на телефона и тя остава в ръцете на БОП-а. Проблемът е, че МВР е най-големият закононарушител у нас”, посочи юристът.

Според него самият софтуер не е проблем, но притеснение буди начинът, по който ще се използва. Адвокатът отбеляза, че при 90% незаконосъобразни задържания наистина всеки може да се окаже в ситуация, при която данните му да отидат в МВР. За какъв срок? Хаджигенов направи аналогия с неофициален регистър на криминалните регистрации, който съществувал в силовото ведомство, и от който нищо никога не се заличавало.

Бившият главен секретар на ведомството на свой ред посочи, че базите данни в МВР не са сертифицирани и не всички от тях помнят кой е влизал и редактирал съдържание.

Радулов отбеляза, че основният проблем е, че Законът за СРС позволява на практика всеки да бъде законно следен – от престъпници през техни неволни помагачи до всички, които са в обектите, използвани от първите две групи.

Хаджигенов припомни и хилядите разрешения за подслушване, издадени от Владимира Янева като председател на СГС, както и подобни прояви на Сотир Цацаров от периода му като съдебен шеф в Пловдив.

И двамата бяха категорични, че оправданието „борба с тероризма” е несъстоятелно когато в САЩ отменят т.нар Патриотичен акт, ограничил правата на гражданите за десетилетие без това да е довело до реален ефект.