Ново мобилно приложение показва къде са задръстванията на пътя и какъв маршрут да изберем, за да ги избегнем.

Чрез него ще получаваме още информация за състоянието на пътя, който ни интересува, има ли инциденти, дали има участъци, които по някаква причина са затворени, както и какви са обходните маршрути.

В базата данни са включени общо 40 000 километра държавни и общински пътища.

Специално разработеният софтуер е напълно безплатен и е поръчан от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и агенция "Пътна инфраструктура".

Приложението се казва LIMA (Lima.api.bg), а Денислав Борисов ще ни покаже как работи то:

Освен че предупреждава за образувалите се задръствания, LIMA изчислява колко време ще ви отнеме, ако решите да изчакате в тапата, и дава алтернативни маршрути.

Имате обратна връзка с Пътната агенция - в реално време можете да подадете сигнал, ако пред вас се случи катастрофа, има свлачище или паднало дърво.

Снимка: Lima.api.bg

Приложението засича локацията автоматично, а потребителят трябва да натисне "Подай сигнал" и да въведе текст и евентуално да направи снимка на това, което вижда на пътя.

Предвижда се също и при пътен инцидент автоматично да бъде подаван сигнал в центъра на пътната агенция и на телефон 112.

Планира се системата да бъде доразвита, като се обвърже с тази на спешна помощ. Идеята е да се оптимизират предварително маршрутите на линейките при инцидент.