Български преподавател може да спечели 1 милион долара, след като беше номиниран за участие в световен конкурс за учители.

Наградата е учредена през март миналата година.

С колегите си от цял свят ще се състезава и директорката на 60-о столично училище Таня Борисова.

Световната награда за учители е Нобеловият еквивалент за постижения в учителската професия за преподаватели от държавни и частни училища. Учредена е от фондация "Варки". Номинацията на Таня Борисова бе обявена на специална церемония в ръководеното от нея училище.

Номинацията е подадена от друг учител - Елена Неделчева, която работи в частна езикова школа. Според нея подобни събития могат да върнат престижа на учителската професия у нас.

„Трябва да осъзнаят, че те са двигателите на обществото, те създават младите личности, те създават нашите лидери на практика и те притежават и упражняват най-важната професия в света”, заяви Неделчева.

Децата имат свое виждане за това какво прави един учител добър.

„Може би да прави часовете си интересни за децата, децата да влизат с интерес в часа”, заяви седмокласничката Ивана Симеонова.

Таня Борисова е в системата на образованието повече от 20 години. Започнала е като начален учител.

„Българският учител е достоен за уважение. Ние се стремим с нашата работа всекидневно да показваме това, защото виждате какво е в училище”, посочи Таня Борисова.

Ако спечели наградата, г-жа Борисова смята да направи съвременен дневен център за деца и младежи с увреждания, където да има възможност и за обучение. Номинации за световната награда за учители се приемат до 10-и ноември.