Няма опасност за живота на изоставеното бебе в коридора на спешната помощ в Първомай, предаде кореспондентът на bTV в региона.

Бебето се казва Ралица и е недоносено, тежи малко повече от 2 кг. Новороденото е било изоставено в чакалнята рано сутринта на 23 май. Д-р Добрин Кръстев, началник на акушеро-гинекологично отделение на МБАЛ-Първомай казва, че ако детето е било намерено само половин час по-късно, е щяло да бъде фатално.

Малката Ралица ще остане под лекарско наблюдение за неопределено време, уточниха за bTV от Агенцията за закрила на детето. На първо време пеленачето трябва да наддаде на тегло и да възстанови напълно жизнените си показатели.

На по-късен етап, когато лекарите преценят, че детето може да бъде изписано и че за него могат да се полагат грижи извън болнично заведение, Ралица ще бъде дадена за отглеждане на професионално приемно семейство. Момиченцето ще бъде вписано и в списъка за осиновяване.

Майката е на 38 години, по неофициална информация е болна от шизофрения и не може да се грижи за бебето. По думите ѝ бебето е родено в домашни условия. Майкате твърди, че Ралица е извънбрачна и че няма условия да я отглежгда.

Бащата пък е семеен, има други деца и също не може да се грижи за него.

Мъжът е арестуван в Районното управление в Първомай за това, че е участвал в подхвърлянето на бебето, което беше оставено в пазарска чанта пред местния спешен център. 

Майката твърди, че това е първото й дете, но според лекарите е раждала няколко пъти.

В момента тя е настанена в болница заради усложнения след раждането вкъщи. Няма опасност за живота й.