България - начело на незавидна световна класация. Недохранването е един от най-големите проблеми на населението у нас, сочи изследване на "Тhe Economist" и "Intelligence Unit".

Индексът, който тази година обхваща 109 държави, показва, че хроничното недохранване по света като цяло намалява. Все още обаче не сме достигнали момента, в който да се поздравим за това.

В момента 842 милиона души по света страдат от хронично недохранване. Преди година броят им е бил 868 милиона, сочат данните. Спадът е с приблизително 3%, а спрямо 1990 г. - със 17 на сто.

В Европа България заема предпоследното място. След нас е само Украйна с 56.4 точки. Максималният брой точки от изследването е 100. Най-малко проблеми с недохранването в Европа имат в Австрия, Норвегия, а отвъд океана – в САЩ.

Пропастта между цената на храната и доходите е основната причина за недохранването в световен мащаб. Най-уязвимите групи са пенсионерите.

След цял живот работа като учител, днес Гинка Лилова разчита единствено на социалния патронаж, който й носи храна всеки ден, и на сина си. „Това пенсия ли е, какво е това сега - 3 лева увеличение. Този, който е гласувал, няма ли майка, няма ли баща? Да застане при тях и да каже: Тате, аз ти увеличих пенсията с 3 лева”, казва възрастната жена.

Доходите й изглеждат несравними с тези на западноевропейски пенсионер. 70-годишният Алф от Норвегия може да си позволи хотел на брега на морето. Пенсията му, обърната в български левове, е около 6 хиляди.

„Тук мога да платя 10 бири, срещу една бира в Норвегия. Там бирите са много скъпи и като платя 10 бири, все едно плащам една. Тук наистина е много евтино за норвежците”, коментира Алф Пилског.

Много пенсионери у нас са принудени да работят, за да се изхранват. Често възрастни хора продават билки на тротоара. Близо 800 хиляди души у нас живеят с пенсия до 200 лева.

Критериите, въз основа на които е съставена класацията, са: достъп до храна, качество и безопасност и не на последно място - цените спрямо доходите. В световен мащаб най-много хора страдат от недохранване в Чад и в Конго. В същото време най-парадоксалното е, че повече от половината храна, произведена в света, се изхвърля.