Брокерите отчитат нова тенденция в пазара на недвижими имоти. Масово хазаите са повишили изискванията си към евентуалните наематели. Редовното плащане на наема и сметките за ток и отопление вече не са достатъчни критерии за да ви отдадат жилище под наем. Сега наемодателите се впечатляват дори от обувките, с които отивате на оглед.

„Един човек, който е облечен прилично, с чисти обувки, да говори правилно и да се отнася с уважение, например може ли това и това във вашия имот. Човек, който не пита, той не трябва да се допуска, такъв човек не можеш да разчиташ, че ще опази имота и че евентуално ще плаща сметките.” Така наемодателката Марияна описва желаният наемател.

Вече втори месец Петя не може да си намери квартира. „Преди ми отнемаше малко, максимум една седмица. Разочарована съм, че наемодателите имат твърде високи изисквания. Аз мисля, че покривам до една известна степен някои от тях. Ако реша да взема със себе си домашен любимец, са категорични и отказват”, казва тя.

Ето го и образа на идеалния кандидат - да няма домашни животни, да не се пуши вкъщи. Това са конкретните изискванията. И може да изглежда дребно, но да не се поставят цветя върху мебели, които могат да струват хиляди.

В крайна сметка обаче предлагането все още надвишава многократно търсенето, така че наемателите си остават в по-изгодната позиция.