В Перник започна раздаването на втория транш еднократни социални помощи. Още 2 200 перничани ще получат по 325 лева за неотложни щети по жилищата си след земетресението. Още от 7 часа сутринта километрични опашки се извиха пред гишетата.

Това са именно онези хора, които още при първоначалните огледи след труса на 22 май са били одобрени, но отпуснатите първоначално от държавата пари не са стигнали за тях. Сега са отпуснати още 1,048 милиона лева, с които социалните служби обещават, че ще обезщетят всички.

Недоволни обаче имаше и този път, като по опашките се разразиха скандали. Тодорка Петрова първа беше намерила името си в списъците с одобрени за получаване на 325 лева и първа получи сумата. „Всички стаи са напукани, миналата година правих ремонт, тапетите са скъсани, но все пак сме благодарни и на това”, казва жената.

И докато 2000 човека се намериха в списъците, близо 6000 са получили отказ. В уведомителното писмо на Виктор Зиновиев пише, че щетите му не изискват спешен ремонт. В дома му екипът на bTV заварва баня, чиито плочки и таван почти напълно са паднали след труса.

Подобен отказ са получили и десетки роми от региона - главно заради липсващи документи. Част от тях заплашиха с протест и обвиниха социалните служби в дискриминация.

„Те всички са недоволни, почти всички имат щети, но има и междуведомствена комисия, която може би ще им даде повече пари”, коментира Илиана Кованджийска, директор на Агенция за социално подпомагане.

Междуведомствената комисия трябва да обезщети по-тежко пострадалите. Ако те обаче вече веднъж са взели еднократната помощ, ще трябва да върнат парите, за да получат новите.

Раздаването на еднократните помощи ще продължи и през следващите 2 седмици, но ако времето не стигне, пари ще се раздават и след това. Общо над 5000 са одобрените домакинства, с което държавата обхваща около 30% от жилищния фонд. На много места обаче остава отворен въпросът за по-тежко пострадалите домове, които все още не са обезщетени и хората очакват по-големи субсидии.

Междувременно на извънредно заседания междуведомствената комисия отпусна близо 3 милиона лева за възстановителни дейности по сгради в София и Перник след силния трус в края на май.