Българите, вписани в листата на чакащи за трансплантация на органи, са 1067. От тях близо 10 са деца. Това каза пред журналисти директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Мариана Симеонова.

Всяка година 200 от чакащите в България умират, а нови 300 имат нужда от трансплантиране на орган. В Европа пациентите, които се нуждаят от такъв вид интервенция са били 61 хиляди миналата година, като всеки ден умират 12 от тях.

През 2011 г. в страната ни са били извършени 25 трансплантации, през 2012 г. - 19, а през 2013 г. - 39. От началото на тази година е имало три донорски ситуации, като една от тях не се реализира поради медицински показания.

За трансплантация на бъбрек чакат 987 болни, на черен дроб - 47, на сърце - 26, на бял дроб - 6, на тънко черво - 1. България е асоцииран член на "Евротрансплант" - организация, ангажирана с разпределянето на органи от донори в Австрия, Белгия, Хърватска, Германия, Унгария, Люксембург, Холандия и Словения.

Предстоят разговори, за да може страната ни да стане пълноправен член на организацията и да получава органи за трансплантация чрез нея. Сега България може да изпраща информация до "Евротрансплант" само за пациенти, които спешно се нуждаят от трансплантация.