Днес е Велика събота. В шестия ден от Страстната седмица църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането му в ада.

Църковното богослужение на този ден започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня, така че последните съботни песнопения се сливат с възкресните (неделните) и свършват вече при звуците на тържественото „Христос воскресе!".

Жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове.

Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден. Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

Според обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Невярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Църквата прославя Велика събота като „най-благословения седми ден", защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. След като тялото на Исус вече е положено в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден - в Неделята, наречена Великден.

Във всички епархии на Българската православна църква тази сутрин се отслужва Василиева Света Литургия.

Още от сутринта десетки столичани се присъединиха към съботната литургия в църквата „Св. Неделя”. Повечето от хората дошли в храма, за да запалят свещичка - се помолиха за здраве и надежда.

Вечерта у нас ще пристигне Благодатният огън, който само на Велика Събота слиза на Гроба Господен в Йерусалим. Пловдивският митрополит Николай ще вземе молитвено участие в Последованието на слизането на Благодатния огън на Гроба Господен и ще донесе светинята в страната. Очаква се той да пристигне около 19:00 часа.

В осем и половина часа огънят ще бъде посрещнат от софийските свещеници пред сградата на Светия Синод. Около 23:00 часа българският патриарх Неофит ще бъде посрещнат в катедралния храм „Св. Александър Невски", където ще оглави богослужението за Възкресение Христово. Негово светейшество ще отправи и пасхално приветствие към православния български народ.

На Велика събота в полунощ водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа „Христос Воскресе".

През следващите 40 дни християните ще се поздравяват с „Христос Воскресе!".