МВР и прокуратурата започват проверки в болниците. Ще се разследват договорите на държавните и общинските заведения с частни, които работят на тяхна територия заради съмнения за източване на средства.

Договорите, за които се установи незаконосъобразност или неизгодност ще отидат в прокуратурата. Заради т.нар. модел „болница в болницата” вече има повдигнати обвинения.

От години болницата във Враца има договор с други две частни лечебни заведения, които действат на нейна територия. Едната е за инвазивна кардиология, а другата с дейности като на държавната.

Тежките случаи се обслужвали от държавната болница, а най-печелившите се насочвали към частната.

И още – частната болница използвала аптеката на държавната срещу символична цена от 50 лв. на година.

Врачанската болница също така закупила томограф на цена много над пазарната. Щетите от покупката са за близо половин милион лева.

Моделът „болница в болницата” се разследва и в Ловеч.

Утре от БСП пък ще предложат мораториум върху лицензирането на нови частни болници.

Здравните власти ще приключат проверките на договорите на болниците до 20 декември, а след това щафетата се поема от прокуратурата.

Същевременно в спешната болница „Пирогов” вече е назначена проверка, разпоредена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, след писмо на недоволни от ръководството медици.

Медиците от „Пирогов” поискаха оставката на директора си проф. Асен Балтов. Според тях той е некомпетентен да управлява болницата и дадоха пример за скандални, според тях, назначения и неоправдано раздуване на административни длъжности с високи заплати за сметка на медицински служители, чиито заплати били намалени.

Това е втори протест срещу ръководството.

Недоволните дадоха и ултиматум на директора да напусне, като в противен случай заплашват с колективни оставки в ключови отделения.

От bTV цял ден търсихме директора на болницата Асен Балтов, но той не отговаряше на мобилния си телефон.

От пресцентъра на „Пирогов” отказаха коментар докато не приключи проверката на здравното министерство.

Към момента задълженията на болницата са над 28 млн. лв., като са нараснали близо три пъти само за последните четири години.