Вчерашното учение на спецчастите, блокирало София, се превърна в кошмар за стотици жители и гости на столицата. В социалните мрежи препатили разказват, че в продължение на часове са били събрани от тежковъоръжени полицаи на поляна под открито небе (и под излелия се тази нощ дъжд) без никакво обяснение и без право да напуснат.

Това стана на фона на почти пълното информационно затъмнение около занятието. В хаотичните часове след атентатите в Брюксел се появи информация за готвено антитерористично учение в София, но, дали заради криворазбрана секретност или поради друга причина, така и не бе уточнен мащабът на тренировката, както и ограниченията за гражданите.

Предварителната информация в сайта на МВР споменаваше само за действия „на територията на столицата”, като „на отделни места ще има засилено полицейско присъствие”.

Съобщенията от пресцентъра на силовото ведомство след това също по-скоро следваха събитията с информации като: „Предприети са всички необходими мерки за опазването на реда и нормалното функциониране на инфраструктурата на територията на София”.

Снимка: bTV

Разказите на попаднали в района на учението обаче рисуват различна картина. „Излизам си аз от метрото на НДК и виждам светлини, преграждения, полиция. Към мен се насочва един от полицаите и казва „Елате с мен“. Мисля, че ще ме преведе да мина покрай огражденията и тръгва, но всъщност ме завежда на една поляна, оградена от полицаи, където чакат още 100-200 души (помислих ги за зяпачи), оставя ме и се връща. След като достигнах до края на поляната и загражденията, осъзнах, че всъщност аз не заобикалям, аз съм арестуван”, споделя преживяването си Николай Паунов.

 

Как се прави антитерористична операция в София (Из записките на "терориста")Излизам си аз от метрото на НДК и виждам ...

Публикувахте от Nikolay Paunov в 22 март 2016 г.

Той се оказал заедно с двама италианци, които бързали за полет. Те били обект на подчертано нелюбезно отношение, а документите на единия в крайна сметка били върнати... с петно от кръв.

Снимка: bTV

Всичко това се развива на фона на тотален отказ задържаните граждани да посетят тоалетната на близкото заведение и на нежелание на униформените служители да се легитимират.

Потребител на име Филип коментира гневно: „Ако им трябват статисти за учение не могат ли да си наемат, или да ползват цивилни полицаи, ами ще държат свободни хора против волята им?”.

„В тази държава терористите със значки са много по-страшни от терористите с бомби, бъдете сигурни. Факт е, че часове след Брюксел свободите и гражданските права вече бяха ни ограничени. Поне за тия 200 души. Скоро и на други. Вероятно и няколко пневмонии ще има на сутринта (май и аз натам отивам). Но сигурността с нищо не беше повишена и на йота”, смята Паунов.

Снимка: bTV

Цялата ситуация е обобщена от потребител с никнейм ospamox: „БГ учение – дебели полицаи тичат около НДК”.

 

Трябва ли да се ограничат свободите на гражданите в името на сигурността?