Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" настоя екоминистерството да оповести има ли нарушения в прилагането на договора с „Юлен“ АД за ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Природозащитниците приветстваха решението на министерството на околната среда и водите (МОСВ) да оповести концесионния договор с „Юлен“ и пожелаха и за яснота по подготвените преди няколко месеца правни анализи за наличие на нарушения, както и дали има основания за прекратяването му. Това стана ясно в позицията на коалицията разпространена до медиите.

От „За да остане природа в България“ припомнят, че концесионният договор е ясен и дава точно ограничение за площта на разрешеното строителство (99,55 ха), показва териториално-устройствен план на ски зона Банско от 2001 г., по който единствено се разрешава строителство в Национален парк Пирин. Посочва се още, че са дефинирани границите на обхвата на ски зона Банско, както и списък на всички обекти с конкретни параметри, които могат да бъдат построени в рамките на концесията. В този контекст „манипулациите, че концесионният договор е неясен, се правят от тези, които имат интерес да прикрият съществените му нарушения“, категорични са от екокоалицията.

Изграждането на писти, лифтове и технически съоръжения, които не са предвидени в концесията като ски пистите Платото 1, Шилигарник 2, лифтовете Железен мост-Платото, Платото-Тодорка, съоръженията за водовземане по р. Бъндерица и др са част от нарушенията по договора, уточняват от сдружението. Припомня се още, че през 2011 г. екоминистерството е признало, че реалната площ на концесията надхвърля с около 60% разрешеното по договор.