Оповестяване на концесионния договор с дружеството "Юлен" за ски зоната в Банско, както и други решения, свързани с казуса, обеща служебният министър на околната среда и водите Юлиан Попов по време на инициативата "Ден на отворените врати".

По думите му така обществото ще може да види в детайли дълбочината на проблемите. „Случаят е изключително сложен и крайната цел би трябвало да бъде развитие на устойчив туризъм”, коментира той, изявявайки готовност за разговори с различните страни по въпроса за разширяването на ски зоната в Пирин.

Ако се докаже нарушение на закона от концесионера, то трябва да бъде санкционирано, посочи Попов и припомни, че скоро ще заработи новосформираният обществен съвет.

Бившият екоминистър Нона Караджова е подписала протокола с решение на Висшия екологичен експертен съвет /ВЕЕС/, с което при определени условия се одобрява предложението на община Банско за разширяване на ски зоната в Пирин. Така заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева потвърди информацията за подписването на протокола. Манева допълни, че общината е коригирала заблележките на съвета и внесла наново предложението в МОСВ. В момента процедурата е спряна, докато не се изяснят позициите на всички страни, посочи заместник-министърът.

Според Юлиан Попов е важно да се изясни стратегията за региона, тъй като без да се знае как ще се развива туризма какъвто и договор или концесия да се подпише, ще бъде предмет на разногласия и разправии.България няма концепция за развитие на зимния туризъм, който включва и правенето на снежни човеци, заяви той.