Младите лекари продължават да избират да работят в чужбина. От началото на годината специализантите не трябва да заплащат обучението си, но според проучване това не ги мотивира достатъчно, за да останат у нас.

Снимка: bTV

Радина е от специализантите "заварено положение". Въпреки промените продължава да плаща за обучението си, работи допълнително и не крие, че предпочита чужбина. Като нея има още над 1700 млади лекари.

Работим в болниците, след това се чудим къде и как да изкараме някакви пари и не можем да се отдадем нито на едното, нито на другото, казва д-р Радина Цекова, специализант по лицево-челюстна хирургия.

Според анкета сред младите лекари отпадането на платената специализация не решава проблемите им. Очакванията им са за заплата между 1000 и 1500 лева. Проучването не е представително и не обхваща мнението на всички млади лекари у нас, но според авторите на анкетата показва насоките.

„Основно нещо, по което в момента се работи, е възможността специализантският труд да се признава от Касата, тъй като в момента болниците нямат стимул да наемат специализанти, тъй като те не могат да полагат труд официално пред Здравната каса”, коментира д-р Деян Попов, от Асоциацията за развитие на медицинската общност.

Снимка: bTV

Младите медици настояват и таксата от 180 лева месечно да отпадне за всички специализанти. За най-застрашените от изчезване специалности държавата вече обеща да поеме разходите. Обсъжда се и възможността трудът на лекарите да бъде включен в заплащането на медицинските дейности.

„Цялостната промяна е по този начин да се създадат условия през компонент труд, през определени стаднарти, разпределяйки компонента труд хората да получават по-достойно възнаграждение”, коментира заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Снимка: bTV

Предстои броят на лекарите да бъде съобразен с броя на леглата в болниците. Според министерството така ще се стимулират лечебните заведения да наемат повече специализанти.