Младежи от Холандия помагат на изоставени деца в град Роман. Със собствени средства доброволците освежават сградата на социалното заведение. Тяхна основна цел обаче е общуването с децата.

Вместо да почиват на българското Черноморие, всяко лято младежи от холандския град Путен влагат спестените си пари в четки, кофи и бои, плочки и крушки и после преобразяват спалните, трапезариите и санитарните възли на социалния комплекс в град Роман. Ян е ръководител на групата и социален работник.

„Винаги казвам на приятелите си, че по-важно нещо от ремонта, от парите, които ще похарчим за него тук, са децата, трябва да се сприятелим с тях”, каза Ян Герит.

Докато младежите освежават сградата с помощта на по-големите възпитаници на дома, дамите от Холандия забавляват по-малките.

Магие за втора година в града. Разказва, че с децата играят футбол, баскетбол. „Всичко правим заедно и знам, че нашият проект има смисъл”, каза тя.

Аарон, който е студент, допълва, че си личи колко са щастливи децата - буквално се преобразяват, усмивката не слиза от лицата им и макар да говорим на различни езици, се разбираме чудесно.

След ремонта по традиция се организират екскурзии. „ Предстои провеждане на българска и холандска вечер, съответно други занимания, в които двете култури се опознават”, добави Ивет Симеонова, директор на Комплекс за социални услуги-Роман.Така за всички лятото минава приятно с приятели.